za živali

| More
Med in čebele (68. Veganska večerjica)

68. Veganska večerjica

Veganske večerj(ic)e | 13.03.2017. 08:46

Za živali vas v sodelovanju s Pekarno Magdalenske mreže vabimo na Vegansko večerjico, ki bo v četrtek, 16. 3. 2017, ob 19.30 v prostorih INFOPEKE (Kulturni center Pekarna, Ob železnici 16, Maribor).

Tokrat si bomo ogledali_le dokumentarni film More than Honey (Več kot med, 2013).

Film prikaže komercializirano in industrializirano vzrejo čebel v ZDA, ki jo usmerjajo interesi vodilnih korporativnih kompleksov, in se osredini na destruktivne korporativne agrikulturne prakse, ki dajejo prednost korporativnemu dobičku pred zdravjem čebel in ljudi.  

Korporacije, kot so Monsanto, Dow, Bayer in druge, s kontinuirano proizvodnjo insekticidov in herbicidov ubijajo čebelo za čebelo do celotnih populacij. Vrsta insekticida, imenovana neonikotinoid,  povzroča akutne in kronične zastrupitve ne le posamezne čebele, temveč celotnih kolonij. Čebele prinašajo kontaminirani in cvetni prah v panj in s tem ustvarjajo zelo strupeno življenjsko okolje za vse čebele. Toksičnost uničuje njihov centralni živčni sistem, to pa povzroča zmedenost in v končni fazi čebele ne morejo leteti in se vrniti v panj. 

Drugi dejavnik množičnega umiranja čebel je hranjenje čebel s fruktoznim koruznim sirupom in posledično slabitev njihove odpornosti, saj industrializirane farme čebel v težnji po maksimiziranju dobička uporabijo celoten pridelek medu.

V zadnjih desetletjih življenje čebel množično ogroža tudi sajenje monokultur, kot sta koruza in soja, na področjih, ki so nekoč predstavljala zdrav habitat za opraševanje. V kombinaciji z drugimi transformacijami zemljišč, ki sledijo kapitalističnemu imperativu, se drastično omejujejo zdravi čebelji habitati. 

V diskusiji, ki bo sledila, se bomo osredinili_e na vprašanje uporabe čebel za med onstran vplivov destruktivnih industrializiranih praks na ekosisteme.

več

Veganstvo je politično gibanje (67. Veganska večerjica)

67. Veganska večerjica

Veganske večerj(ic)e | 12.02.2017. 23:28

Za živali! vas  v sodelovanju s Pekarno Magdalenske mreže vabimo na Vegansko večerjico, ki bo v četrtek, 16. 2. 2017, ob 19.30 v MISC INFOPEKA (Kulturni center Pekarna, Ob železnici 16, Maribor).

Zakaj je pristop zaščite živali, ki se zavzema za zmanjševanje njihovega trpljenja, problematičen? Kakšne so posledice za "rejne" in "poskusne" živali, če se zavzemamo zgolj za ustvarjanje boljših življenjskih pogojev? Zakaj podpiranje tovrstnih reform ne odpravlja njihovega nadaljnjega izkoriščanja? Ali dobro ravnanje z živalmi moralno upravičuje njihovo uporabo? Kakšna je naša moralna odgovornost do živali?
Tokrat bomo na predavanju Tomaža Podbevška spregovorili o veganstvu kot političnem in aktivističnem gibanju, ki se zavzema za popolno odpravo vsakršnega izkoriščanja živali in uporabe živalskih produktov za človekove namene. Spregovorili bomo o tem, zakaj so regulativni in reformistični pristopi za zaščito živali problematični, zakaj veganstvo zaradi zdravstvenih in duhovnih razlogov ne odpravlja nadaljnjega izkoriščanja živali, kakšne so posledice veganstva kot potrošniškega življenjskega sloga in zakaj moramo veganstvo razumeti kot aktivistično in politično gibanje, ki se zavzema za širše socialne, ekononomske in politične spremembe. 

več

John Berger (66. Veganska večerjica)

66. Veganska večerjica

Veganske večerj(ic)e | 22.01.2017. 21:43

Za živali! vas v sodelovanju s Pekarno Magdalenske mreže vabimo na Vegansko večerjico, ki bo v SREDO, 25. 1. 2017, ob 19.30 v prostorih INFOPEKE (Kulturni center Pekarna, Ob železnici 16, Maribor).

Tokrat bomo predstavili esej Johna Bergerja z naslovom Zakaj gledati živali? (Why look at animals?, 1977). John Berger (1926–2017), umetnostni kritik, slikar, romanopisec, esejist in dramatik, sodi med najvplivnejše pisce zadnjih petdesetih let. V sklopu oddaj in zbirki esejev z naslovom Načini gledanja (Ways of Seeing, 1972) je razkrival, da imajo vse podobe, od umetnin starih mojstrov do oglaševalskih plakatov, družbene in politične pomene in da je podobe nujno potrebno brati in razumevati politično. Med drugim je leta 1972 prejel Bookerjevo nagrado za roman G, med njegova najbolj znana dela pa sodijo še: Into Their LaboursHere Is Where We Meet,Hold Everything DearFrom A to X in A Seventh Man

več

Kritične animalistične študije (65. Veganska večerjica)

65. Veganska večerjica

Veganske večerj(ic)e | 12.12.2016. 21:47

Za živali! vas v sodelovanju s Pekarno Magdalenske mreže vabimo na Vegansko večerjico, ki bo v četrtek, 15. 12. 2016, ob 20.15 v prostorih INFOPEKE (Kulturni center Pekarna, Ob železnici 16, Maribor).

Tokrat bomo prisluhnili predavanju z naslovom Kritične animalistične in medijske študije  predstavitev nove discipline.

Etika človeškega ravnanja z živalmi, zlasti z živalmi, ki jih uporabljamo in zlorabljamo za hrano, je v medijih skoraj povsem prezrta tema. Do nedavnega je bila spregledana tudi v kritičnih medijskih študijah, saj so se te tradicionalno osredinjale na intračloveške odnose. Prelom kritičnih medijskih študij z antropocentrično perspektivo je pomenil vstopno točko te discipline v polje kritičnih animalističnih študij. Nova disciplina se je oblikovala na temeljih politično-ekonomske kritike kapitalizma in povezave speciesizma z drugimi sistemi diskriminacije in zatiranja. Preizprašuje humanistične meje akademskih disciplin in sledi kritiki ideološke prevlade ter zavezi družbeni pravičnosti.

Predavala bo dr. Branislava Vičar.

Decembrska Veganska večerjica bo v znamenju prazničnih začimb


več

Deforestacija (64. Veganska večerjica)

64. Veganska večerjica

Veganske večerj(ic)e | 21.11.2016. 21:52

Za živali! vas v sodelovanju s Pekarno Magdalenske mreže vabimo na Vegansko večerjico, ki bo v četrtek, 24. 11. 2016, ob 19.30 v prostorih INFOPEKE (Kulturni center Pekarna, Ob železnici 16, Maribor).

Na tokratni Veganski večerjici si bomo ogledali dokumentarni film z naslovom Green francoskega režiserja Patricka Rouxela. Dokumentarec je bil posnet na Borneu in Sumatri ter v zavetišču za orangutane BOS Nyaru Menteng na Borneu.

Green je ime orangutanke, ki se je osamljena znašla v svetu, ki mu ne pripada, saj je njen svet uničila brutalnost korporativne kapitalistične proizvodnje. Ekološke transformacije, ki jih usmerjajo svetovne finančne institucije, podpira pa konzumeristična kultura globalnega kapitalizma - globalna deforestacija, erozija prsti, izguba habitatov in biodiverzitete deževnih gozdov -, predstavljajo grožnjo za življenje vsake posamezne živali. 

Če veganstva ne razumemo reduktivno kot način prehranjevanja, ampak kot politično dejanje upora proti antropocentrizmu, strukturnim hierarhijam in sistemskemu nasilju, tudi konzumacija palmovega olja ni veganska, saj podpira neokolonialne plantaže in destrukcijo svetov orangutanov in živali drugih prostoživečih vrst. 

Izkupiček tokratne Veganske večerjice bo namenjen zavetišču za organutane BOS Nyaru Menteng. Zavetišče danes nudi začasen dom 450 osirotelim in pregnanim orangutanom in orangutankam, a s svojim delovanjem, omejenim na reševanje rešljivega, izgublja boj z globaliziranim kapitalizmom.

več