za živali

| More
Tomaž Podbevšek (62. Veganska večerjica)

62. Veganska večerjica

Veganske večerj(ic)e 21.04.2016. 00:13

Za živali! te v sodelovanju s Pekarno Magdalenske mreže vabimo na Vegansko večerjico, ki bo v četrtek, 21. 4. 2016, ob 19.30 v prostorih INFOPEKE.

Tokrat bomo na Veganski večerjici prisluhnili predavanju Tomaža Podbevška z naslovom »Subjektivizacija živali in narave v Cankarjevi kratki prozi«. S tematiziranjem nasilja nad nečloveškimi bitji je Cankar razširil polje izkoriščanja, moralno obsodil vsakršno izkoriščanje in zatiranje Drugega ter s tem do skrajnosti utemeljil svoja temeljna moralna prepričanja. Njegova globalna pravičnostna pozicija, ki jo je Cankar zavzemal kot socialist, ni dopuščala nobenega redukcionizma, kar pomeni, da je izkoriščanje živali/narave povezal z izkoriščanjem ljudi.

V predavanju bodo izpostavljeni različni koncepti narave in živali, kjer je naravo/živali mogoče pripoznati kot moralne subjekte in različne ideologije, ki ustvarjajo in vzdržujejo neenakosti ter s tem omogočajo njihovo nadaljnje izkoriščanje.

Cankar v obravnavanih črticah ni problematiziral samo človekovega krutega odnosa do živali/narave, temveč tudi same koncepte živalskosti in človeškosti, s čimer je vzpostavil možnosti za radikalno transformacijo odnosov med ljudmi in živalmi/naravo. Cankar je v njih spregovoril o različnih zatiralskih praksah, živali pa pripoznal kot bitja, ki imajo lastne interese. Črtice odpirajo mnoga moralna in politična vprašanja, saj od bralcev zahtevajo konfrontacijo in krepitev zavesti o ideološki naturalizaciji nasilja nad živalmi, s tem pa omogočajo premik zavesti iz antropocentrične v ekološko-etično sfero.

Tokrat bomo okušali jedi iz pire in tofuja.