za živali

| More
komandant stane krožnik paprika w (90. Veganska večerjica)

90. Veganska večerjica

Veganske večerj(ic)e | 29.01.2020. 10:26

ZaŽivali! in Pekarna Magdalenske mreže vas v četrtek, 30. 1. 2020, ob 19.30 vabimo v MISC INFOPEKA na Vegansko večerjico.Tokrat bomo na kratko pregledale_i vzroke za podnebno krizo, katere ključni vzrok je politično-ekonomski sistem, v katerem živimo, in posledice, ki jih najbolj čutijo živali in socialno najbolj ogrožene skupine prebivalstva. Če želimo te posledice omiliti, moramo takoj ukrepati, kar pomeni odreči se logiki gospodarske rasti ter s tem zmanjšati proizvodnjo in potrošnjo. Kako ta prehod narediti pravičen, mora sedaj predstavljati našo osrednjo nalogo. Vedno bolj jasno postaja dejstvo, da kapitalizem, katerega maksima je profit, ne more biti zelen, in da koncept pravic živali v sistemu, ki temelji na uporabi in izkoriščanju živih bitij, ne more obstajati.

več

Igor Dragišić, Skica za revolucijo (87. Veganska večerjica)

87. Veganska večerjica

Veganske večerj(ic)e | 15.10.2019. 21:46

ZaŽivali in Pekarna Magdalenske mreže vas v četrtek, 17. 10. 2019, ob 19.30 vabimo v MISC INFOPEKA (Kulturni center Pekarna, Ob železnici 8, Maribor) na Vegansko večerjico. Tokrat bomo prisluhnile_i predavanju Igorja Dragišića z naslovom Osvoboditev v 22 slikah - skica za revolucijo.

več

komandant stane krožnik paprika w (77. Veganska večerjica)

77. Veganska večerjica

Veganske večerj(ic)e | 19.04.2018. 18:13

ZaŽivali! vas v sodelovanju s Pekarno Magdalenske mreže vabi na Vegansko večerjico, ki bo v četrtek, 19. 4. 2018, ob 19.30 v prostorih INFOPEKE. Tokrat bomo prisluhnile predavanju komparativistke, ekokritičarke in pesnice Tanje Badalič z naslovom Primerjava reprezentacij smrti živali v delih Pes z Atlantide in Morje v času mrka Mateta Dolenca, Morje Bernharda Kellermanna ter Starec in morje Ernesta Hemingwaya.

Pisatelj Mate Dolenc (1945) v svojih delih Pes z Atlantide (1993) in Morje v času mrka (2000) postavlja v ospredje skromno in tradicionalno življenje prebivalk_cev majhnega otoka na Jadranu, ki so tesno povezani z naravnim sredozemskim okoljem, predvsem z morjem in življenjem v njem. Odnos med ljudmi in okoljem, v katerem igrajo nečloveške živali ključno vlogo, je predstavljen z različnih vidikov, saj mestoma prehaja od antropocentrizma k biocentrizmu. Dolenc je navdih za svoji deli našel v delih Morje(1910) Bernharda Kellermanna ter Starec in morje (1952) Ernesta Hemingwaya, v katerih je odnos ljudi do življenja v morju prikazan izrazito antropocentrično, saj jim morje predstavlja edini vir preživetja. Primerjava človeško-živalskih odnosov v vseh štirih delih kaže, da si ljudje prilaščajo življenja morskih živali za hrano ali zaslužek, večkrat tudi zgolj iz potrebe po dokazovanju lastnega ega in moči. Bralka_ec postane priča različnim reprezentacijam smrti živali, predvsem rib, ki reflektirajo hierarhičen odnos med človekom in živaljo, saj se slednjim izteče življenje na zelo (ne)human način. V romanih Pes z Atlantide in Morje so kot nasprotje podobam pobojev morskih živali, ki veljajo za nekaj samoumevnega ali celo nujnega, postavljene podobe uboja udomačenih živalih – psov, ki pa v bralki_cu sprožijo sočutje in ogorčenje. S primerjavo reprezentacij živalskih smrti v izbranih delih lahko ponovno premislimo človekov odnos do sobitij.

Predavateljica bo večer zaključila z interpretacijo izbora iz svoje ekokritične poezije.


več

komandant stane krožnik paprika w (76. Veganska večerjica)

76. Veganska večerjica

Veganske večerj(ic)e | 22.03.2018. 12:53

Za živali! vas v sodelovanju s Pekarno Magdalenske mreže vabimo na Vegansko večerjico, ki bo v četrtek, 22. 3. 2018, ob 19.30 v prostorih INFOPEKE (Kulturni center Pekarna, Ob železnici 16, Maribor).

Tokrat bomo prisluhnile_i predavanju Marka Žigarta z naslovom Gregerjevih ducat, v katerem bo predstavljeno delo zdravnika in profesionalnega nutricionista Michaela Gregerja Kako ne umreti (How not to die). Greger zagovarja uravnoteženo vegansko prehranjevanje z znanstveno preverljivimi in neodvisnimi kliničnimi raziskavami. Z vsebinami na neprofitni spletni strani NutritionFacts.org spodbuja k premiku od vzorcev tipičnega »zahodnega« načina prehranjevanja k polnovrednemu prehranjevanju na rastlinski osnovi. Trdi, da lahko s takšnim načinom prehranjevanja preprečimo mnogotere bolezni ali celo obrnemo njihov tok.

Osrednje jedi tokratne Večerjice bodo izbrane po priporočilih Michaela Gregerja.

več

komandant stane krožnik paprika w (74. Veganska večerjica)

74. Veganska večerjica

Veganske večerj(ic)e | 24.01.2018. 09:35

Za živali! vas v sodelovanju s Pekarno Magdalenske mreže vabimo na Vegansko večerjico, ki bo v četrtek, 25. 1. 2018, ob 19.30 v prostorih INFOPEKE (Kulturni center Pekarna, Ob železnici 16, Maribor).

Tokrat bomo prisluhnile_i predavanju Urške Breznik  z naslovom Čezvrstno prijateljstvo ulic, v katerem bo predavateljica spregovorila o odnosu med brezdomnimi ljudmi in njihovimi pasjimi spremljevalci. Brezdomstvo se povsod po svetu manifestira identično: nedoumljiva materialna in čustvena deprivacija, brezup, družbena nevidnost, popolna osamitev. V Riu de Janieru pa je opazen prav poseben vidik brezdomstva: življenje s psi, ki so bili brezdomni in na robu preživetja, v brezdomkah_cih pa so našli ljubeče človeške skrbnice_ke.  Ogledale_i si bomo tudi primer vzpostavljanja zavetišča za brezdomne in poškodovane živali (psi, mačke, koze, kače, opice ...) v Riu de Janeiru, ki ga vodijo brezdomke_ci.

Osrednji sestavini tokratnih jedi bosta kislo zelje in fižol.

več