za živali

| More
Tomaž Grušovnik (Predavanje Tomaža Grušovnika)

Predavanje Tomaža Grušovnika

Društveni dnevi 23.06.2017. 08:12

Društveni dnevi ZaŽivali! 2017

Legenda o mrtvih točkah zavesti,

sij razlite krvi.

(Jure Detela)

Z Društvenimi dnevi promoviramo veganstvo kot politično gibanje, ki zahteva odpravo vseh sistemov zatiranja in prevlade. Zagovarjamo politiko popolne osvoboditve in verjamemo, da ultimativno pravičnostna pozicija ne dopušča izključitve živali.

PROGRAM (pdf)

ČETRTEK, 29. junij 2017, MISC INFOPEKA

Kulturni center Pekarna, Ob železnici 16, Maribor

19.30

Zanikanje in etika živali

Predavanje Tomaža Grušovnika

Osnovno sporočilo predavanja je ideja, da to, kar zaznamuje odnos sodobnega človeka do živali, ni pomanjkanje sočutja, temveč bežanje od krute in neprijetne resnice grobega izkoriščanja živali. Različna dejstva – od skrivanja procesa predelave živalskih teles do psiholoških brazgotin klavniških delavcev – nas opozarjajo, da je spremljanje trpljenja živali za človeka travmatično doživetje. Zato so razsežnosti sodobne industrije predelave živalskih teles možne le, če je ta proces sistematično odmaknjen od oči javnosti. Osnovna težava, s katero se soočamo na tem področju, tako ni nepoznavanje informacij, temveč sistematično izmikanje dejstvom: "Nočem vedeti!". Predavanje zato glavni izziv osveščanja v sklopu etike živali vidi v takem pristopu, ki ne sproža še več zanikanja, temveč vzpodbuja soočanje z različnimi mehanizmi izmikanja in posledično njihovo premagovanje. 

Večer bomo sklenile_i z vegansko večerjico.

 

PETEK, 30. junij 2017, Hladilnica

Kulturni center Pekarna, Ob železnici 16, Maribor

20.00

(U)tripanja

Performans Betine Habjanič

Glasba: Mauricio Valdés San Emeterio* | Konstrukcija: Galerija Kapelica | Fotografija: Vesna Liponik | Zahvala: Ive Tabar, Anja Radaljac, Katarina Radaljac, Aljaž Krivec, Borut Popenko, Nuša Habjanič | Projekt omogočilo: ZaŽivali!, društvo za uveljavitev njihovih pravic

Z utripom se pripenjamo v življenje; utrip je čezvrsten, univerzalen, zasidran v vsakršno telesnost, obenem pa scela singularen. Tahikardija, hitro utripanje srca, ki se pojavlja v agoniji, tesnobi, paniki v (U)tripanju poveže stisko, brezizhodnost, ujetost, izčrpavanje (do (neizbežnega) konca) posamične živali v klavnici, smrti, ki jo potiskamo v območje zakritega in ki v svoji repetitivnosti presega singularnost (postaja obča), ki jih je avtorica raziskovala v prejšnjem performansu Ne( )šteto, ter užitkarski 'trip', gonilo potrošniške družbe, ki je globoko vpet v kapitalistični dispozitiv. S stroboskopom je podoba kadrirana, obenem pa pomensko odprta – vidimo telo v gibu, v (predsmrtnem? orgazmičnem?) trzanju; eno zakriva drugo: gon za ekstazo izniči utrip agonije, razcepita se ravno v vprašanju ali gre za eno telo ali množico: je vsak kader drugo telo ali vselej ohranjamo pogled na eno samo bitje? Kjer je agonija skozi neprestano, množično klanje povezana v mnoštvo in brez zanikanja singularnosti sega preko nje, tam užitek teži k individualnosti – in ta individualnost zakrije masovno izkušnjo mučne smrti.

 

SOBOTA, 1. julij 2017, MISC INFOPEKA

Kulturni center Pekarna, Ob železnici 16, Maribor

11.00–14.00

Politika življenjskega sloga ne bo prinesla revolucije

(delavnica o političnem animalističnem aktivizmu)

Ali bi morale_i vse_i, ki imajo to možnost, postati veganke_i? Seveda. Včeraj.

Ali to zadostuje? Niti približno. Da bi imele_i kakršno koli možnost za prihodnost, se moramo predano povezati v boju proti kapitalizmu.

Na delavnico se, prosimo, prijavite do srede, 28. 6., na  naslov: info@zazivali.org.

 

NEDELJA, 2. julij 2017

Obisk Vrta spominov in tovarištva na Petanjcih

Zbirališče: KC Pekarna ob 10.00.

Krvava platna smo čez vso zemljo napeli, / s popokanimi nohti smo jih po gorah pripeli, / po gorah in po cestah ... / Preko vseh globeli / smo iz naših kož / slikarska platna speli ... / mi moderni Rafaeli.

(Karel Destovnik - Kajuh, Preko smrti stopamo v svobodo, 1942)

Že tradicionalno bomo tudi letošnje Društvene dneve zaključile_i s spominom na revolucionarno preteklost. V vrtu, ki ohranja spomin na internacionalno protifašistično in protiimperialistično gibanje, stoji med drugimi drevesi in grmovnicami tudi smreka, posajena v spomin Karlu Destovniku - Kajuhu; smreka je bila prinesena iz Belih Vod pri Šoštanju, kjer je pesnik padel kot partizan.

 

Prosimo, da se za izlet evidentirate do petka, 30. junija, na info@zazivali.org.

   

V sklopu Društvenih dnevov ZaŽivali! načrtujemo tudi delovno brigado, ki bo potekala na novem posestvu zatočišča KOKI od srede julija 2017, s širšo skupno delovno akcijo 19. avgusta.